BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Thursday, October 29, 2009

Faizal Tahir - BENCINTA



video


Benarkan ku ‘tuk berbicara…
Bicara terus ke hati mu.. Hati mu..
Hati yang penuh rasa ragu
Jangan terus pergi
Tanpa mendengar ku
Mungkin mudah
Untuk kau terus berlalu
Nanti dulu
Berikanlah waktu
Untuk aku, untuk kamu
Ingatkah lagi waktu kau bersama ku
Kaku aku melihat mu
Lidah kelu sedangkan aku
Mahu kau tahu
Aku cinta pada mu
Benci pada mu
Cinta pada mu
Ke tepi lihat ku berlalu
Pasti itu yang terbaik untuk ku
Tiada lagi mahu ku tahu
Tentang hidup kamu
Tentang mati kamu
Aku tahu
Engkau tahu apa yang mata ku tahu
Apa yang kau tunggu
Mahu aku buka pintu?
Ingatkah lagi waktu kau bersama ku
Kaku aku melihat mu
Sedang aku mahu kau tahu
Dengar kata ku
Aku cinta pada mu
Benci pada mu
Cinta pada mu
Sakitnya aku
Membenci kamu
Sakit lagi mencintai mu
Dan aku pergi
Tapi kembali
Benci aku mencintai diri mu
Ku benci… Kamu
Ku cinta… Kamu

Wednesday, October 28, 2009

*xdak tajuk lagik*

Loceng berbunyi…persekolahan pada hari itu tamat..murid2 sekolah men sri mutiara mula beransur mninggalkan kawasan sekolah..dari jauh dua orang sahabat berjalan beriringan.
‘Adam ptg nt jadi tak nk ulang kaji?’

‘alamak aku lupa la kita nk ulangkaji sama-sama..sori la..aku dah ada janji la degan orang’

‘ko ni mmg tau..x pernah ingat..kalau bab dating laju ja erk..nk kluaq dengsn sapa plak arini?’
‘arini aku dating dengan budak baru..ala..budak sekolah sebelah ni..lawa siot..’

‘ikt suka ko la..nanti kalau result ko teruk jangan plak nak datang cari aku nak study sama-sama..kang jadi macam ni lagi..tak boleh pakai ang ni’

Adam tersenyum mendengar kata-kata sahabatnya itu..apa yang di katakan memang benar..itulah yang terjadi setiap kali mendapat keputusan peperiksaan..smua orang tahu yang sahabatnya itu pelajar harapan sekolah..sering mndpt kptsn yang cemerlang..

‘ok..ok..aku janji,petang esok kita belajar sama-sama..kali ni aku tak lupa..jangan la marah erk..’

‘aku tak marah pun..sebab aku tau sangat perangai ko nan satu ni…'


* * * * * *

‘assalamualaikum…mak..orang dah balik ni..’ mana mak aku ni..pintu tak kunci..tengaga..msuk dek pencuri baru tau..
Prapp..bunyi ranting dipijak membuat An terdiam..sunyi..An mencari sesuatu dalam beg skolah..

‘haah’

Dengan pantas An menyembur air lada ke muka insan di belakangnya.

‘arghhhh..!!pedih nya..aku la An..’

‘Ya Allah Akim..sori la..aku ingat penyagak tadi..lagipun sapa suh ko datang sergah aku macam tu..takut aku tau..’

‘ko yang macam jantan pun penakut gak ka?’

‘besa la kawan..sapa yang tak takut,aku ni bujang lagi tau.kang tak sempat kahwin kena bunhuh dengan penjenayah plak'

Masing-masing melampiaskan ketawa. Tanpa disedari,sepasang mata memerhati aksi dengan amarah.

‘Arghhhhhhhhhhhhhhhh!!!!!!! Sampai hati kau. Tunggu ko akim, aku akan buat perhitungan dengan ko. Bila masanya tiba, baru ko tau sapa aku!!!’ dia trus berlalu dari situ

* * * * * *

Sunday, October 25, 2009

Beyonce postpones Malaysia concert amid protests

KUALA LUMPUR, Malaysia (Reuters) - Beyonce has postponed a planned concert in Malaysia after the nation's opposition Islamist party raised concerns about her performance, citing moral issues, concert organizers said.

Foreign acts often draw protests by the Pan-Malaysian Islamic Party (PAS), whose youth wing forced Beyonce to cancel her 2007 concert in the mainly Muslim nation of 27 million people.

Malaysian entertainment company Marctensia said in a statement on its website that the Beyonce "I am ..." concert, planned for October 25 as part of her world tour, would be postponed to a date yet to be announced.

"The postponement is solely (the) decision of the artist and has nothing to do with other external reasons," the concert organizers said in the statement.

No further reason was given. Marctensia said a new date for the concert would be announced "shortly" and a statement from Beyonce's management would be released later this week.

The youth wing of PAS sought last year to prevent Canadian singer Avril Lavigne from performing in Malaysia.

Earlier this month, Malaysia initially banned Muslims from attending a concert by U.S. hip-hop band Black Eyed Peas, which was sponsored by Guinness, one of the brands owned by the world's biggest spirits group, Diageo.

The ban was reversed, but a senior official said it was up to each individual's "better judgment" whether to attend the event.

Malaysia's image as a moderate Muslim country was hit when a woman caught drinking beer recently was sentenced to be caned.

Monday, October 19, 2009

Trip Ke Terengganu Part V

tanggal 10.10.09

awai pg dah kn bgun.......mklm la..koi 8.30 parents dh kn msuk dwn..adk aku lak koi 8 dh kn lpor dri..kang x blh msuk dewan la plak kn..rugi la x dpt tgk nek pnts.....=) nk d jadi kn cite ank truna lak bgn lambt..mau xmau..adk aku kn la p dlu..kami yg len p kmdian..nseb bek la aku tau jln..klu x..pkai sst la...mau aku xtau..aku ikt dia p lthn...ni antara pic ari knvo demikian


aksi adk den bsiap dpn crmin sblm p konbo..

ni la tmpt knvo nya...

ni latar blkg pntas konbo...wlu smple tp bkna utk stdnt2 ni

ni detik2 yg aku x nmpk ms konbo aku..mak aku mnitiskn air mata saat nama adk aku d pgel kat atas pntas...sayu kjap aku time 2 tgk mak aku

ni plak antra pic lps mjlis..layan ja la gamabaq-gambaq ni.....=)









ni plak pic aku dgn my sis....dia sorg ja adk pompua yg aku da..gadoh pn dgn dia..kngc citer pn dgn dia...pndek kta sume bnda share dgn minah ni la....layan je la erk....






stle ja mjlis konbo adk aku..kami bgerak pntas mnggalkn KEMAMAN mnuju ke KUALA TERENGGANU.......pjlnn mgmbil masa hmpir 3jam gak la.......smpi ja kat KT trus beli tiket blk..tkt hbs la plak nt..mklm la..ari ahd nya tics kn...pas2 trus cek in otel...'Hotel Indah'...nama ja indah..tp x mcm rupa..tp nk wt mcm mn,2 ja yg ada..tp klu korg nk p tganu..ambk otel kat pasar payang...so mlm 2 lps diner trus lelap la..sbb sok pg nk jenjalan lak.....=)

tanggal 11.10.09

bgn ja pagi 2 sume pakat siap2 nk g jenjalan...fes kami p kat Dataran Shahbandar......pas2 usha2 kat area Dataran.......kami gerak p kat pasar yg femes kat KT......Pasar Payang!!!!



ni la pic yg aku ambk ms kat Dataran....cdang nk ambk bus kayu..tp xdak lak yg lalu lalang..malu kot aku nk ambk pic depa.....hmmmmm xpa la.xdak rezki la 2 kan......mak & adk2 aku p dlu kat pasar.....aku ja lpk kat Dataran lama2 skit...mghayati keindahan alam smlajadi la konon......hehehehehehe......

ni la pasar payang......aku shoping kat dlm ni.ramabng gak la bjik mata tgk..kn plak msa aku p ni..da lelong.kain sutra lg 2!!!!!!! mak aih,tgugat gak la iman aku time 2.nseb kwn aku fon...klu x mau aku lupa oder depa ni......so dgn muka mcm cencurut..aku blah dr kdai 2.....korg pn tau kn..klu p tganu x sah klu x beli kopok leko.....perghhhhhhhhh..berplastik2 aku tapau ari2.....aku nya saj da 8 beg..xmsuk kwn2 yg oder lagik...yg rebus la..yg kering la.....mcm nk blk png bniaga pn da gak rupa aku time 2....... nseb la nek bus..klu trnsport sndri mau pnuh lg tgn2 aku.........



Friday, October 16, 2009

Trip Ke Terengganu Part IV


tanggal 09.10.09 (part 2)

lps ja cun hantaq aku kat Stesen Bas Benteng....aku trus dok usha2 bas yg nk bawak kami be 4 ke kemaman....aku x pndg blkg aku...usha kat dpn mata ja...pas2 rs ampeh la...bus xdak..igt nk cr tmpt duduk..skali bl kaleh ja.....teng teng teng....bus 'SIHAT' wrna merah puteh dah da...btoi2 blkg aku......ampeh toi..mak aku sengeh ja..bkn nk bgtau awai2...huhuhuhuhu...sabaq ja la..

then nek la bus 2 smpi ke KEMAMAN...nek ja bus 2...aku pa lg..ambk port tepi tgkp..nk tgk enviroment...so klu pas ni sapa2 nek bus dgn aku..aku cop siap2 tgkp erk...!!! jgn sapa2 brani ambk tmpt kt tgkp!!! hehehehehehe. pjlnn ke KEMAMAN ambk masa dlm 2 jam lbih gak la..kematu gak la juboq aku ni..ahakz..mau x....kj duduk ja...mau x kmatu...

dlm pjlnn 2..aku mlalui pinggiran lautan.cewah ayat....blh rosak bhasa aku mcm ni..lantak la..jnj aku hepi..wah wah wah.....bdk2 PMR pn nek bus yg sama..bru hbs paper rs nya...tgk muka hepi ja.leh jwb la 2 kn......aku dlu mcm depa gak..blh jwb snyum x igt donia.......

smpi ja kat Stesen Bas Kemaman 2.aku tgu la adk aku..lmbt gila dia nk mai...fon tnya..kata xdak trnsport nk mai..mntk tlg kwn..tp lmbt skit..adk aku pa lg..hangin la 1 badan..huhuhuhu aku gak yg cool...mau x cool..aku p lpk kat tepi sungai....luas gak.......mula2 igt tasik kat situ... ni la antara pic yg aku ambk kat situ...


ni la kwsn psekitrn stesen bas kemaman...hmmmmm ni tepi kdai mkn aku ambk pic........so smntra 2 aku layan la nvel aku bwk 2..x la boring sgt....tng ja dok tepi ni......tp da lak mamat mn ntah dok lpk situ.smcm ja aku tgk....tgu lg klu mau jd pa2...aku blah la...mak & adk2 aku p mkn plak..lapaq kot..yela..dh tghari..aku tgu ja situ...tkt adk aku yg gurl 2 smpi........

dlm koi 12 gak la adk aku smpi..pas sume dh kmpul kat situ..kami gerak la ke dstinasi seterusnya..apa lagik..tmpt tgl kami la.....so bjln la kami.igt dekat ja.tp ok la kn..bsenam..mklm la..aku ni kn tmbun sgt....ahakz..so ni la pndgn luaq hotel aku.......


sori la.xdak pic dlm blik..sbb sume kpntn...msuk blik ja.smua pakat landing atas katil.....blik dia ok sgt.luas gak la bsesuain dgn byrn la.....nk lg bsaq pn da..tp kami 5 org ja.kira ok la bsaq 2....MARJAN HOTEL nama dia.....so sapa mai KEMAMAN blh la stay sni..aku rekomen kat ampa.....dkt dgn kmudahn..nk shoping?nk mkn?nk p bank?hospital??????????smua dekta ja..smua x smpi 100meter pjlnn.....ok la kn????

mlm lak...kami mkn2.best nya.tgh mlm klaparn la.aku kuaq tgh mlm cr 7E.beli maggi...pas2 kcu mamat yg jg kaunter hotel mntk aiq panaz....sian dia 3x sush dia...jgn mrh na.tp service mmg bguih...x nyesal...astro pn da...wi fi pn da...

k la.time 2 sleep....prut dh knyg.nt aku smbg lg erk?tata titi tutu.......muah muah

Thursday, October 15, 2009

Trip Ke Terengganu Part III

tanggal 09.10.09

tepat jam 0600 aku smpi la ke destinasi pertama aku...KUANTAN..time aku celik mata..aku nmpk 1 papan tnda tulis 'KUANTAN BANDAR DALAM TAMAN'..... aku t'konpius la kjap kn..ahakz..igtkn aku mamai la time 2....pas2 aku dh x lena dh..tgu nk smpi stesen bus ja ni..x sabo rasa nya.mklmla ni kira fes time gak la aku jejak kaki kat KUANTAN ni & plg nebes skali aku fes time nk jmp mmber maya aku ni...mmber maya kat MO..dak CUN nama dia..=) so pas smpi ja kat stesen bus koi 0600 trus aku ambk fon dail no dak cun ni...mamai g dak cun 2 ms aku fon yela..awai pg 2!!! dh kn kcu...MINTAK MAAP cun kcu cun pg2 buta ari2...hehehehehe...so smntra aku tgu CUN smpi..aku g la toilet...wt2 pa yg ptt..mklm la..spnjg dlm bus lena ja kja aku..xkn nk srebeh mcm 2 jmp mmber kn?kang xpsai dia halau ja aku ahakz....nk kata lama x alam la gak...30mins lps 2..btemu la 2 insan yg x pnh jmp ni kat stesen bas MAKMUR...btapa kaget nya aku tgk dak CUN.......mmg kna la dgn nama dia......memang cun giler 2!!!!!!!! nseb la aku ni pompuan..klu x siap kn ngort dh dia 2...ahakz...

pas sesi cium2..salam2 d pg jemaat yg serba snyi n shadu 2...cun pn agkut la ku dan ahli fmly aku dgn keta dia ke umah...umah dia jauh pn..kt BESERAH JA...bukan beserah kat takdir tau... BERSERAH..nama tmpt 2...hehehehehehe......so, sblm smpi umah sngah la kjap kat gerai beli bekpes....beli nasik lmk,pulut udg,kuih lapis & tpug talam klu x slh...cun xmkn ns lmk..bhun je dia sapu pg 2....cntik ooo umah dia..tp xdpt klulusn & cop mohor..so x leh nk publish la bntuk umah dia..ahakz...mntk ampun na gang...tp klu da nk mntk diam2..blh la buz ceq..hahahahahaha........so smbl mkn 2 aku ambk ksmptn la ramah tamah dgn dak MO sorg ni...so skit byk da la bnda bru yg aku tau dr dia ni..hehehehehe....tik tok tik tok..masa gerak cpt sgt..rs mcm bru ja 5 mnt smpi umah dia dh nk gerak ke kemaman...tp sblm nk gerak 2..smpt la aku posing2 dgn CUN...ni la hasil posing kami......

ni posing kat dlm umah.kat area ruang tamu

yg ensem pndg kamera ni adk aku tau..kang igt balak lak..dia 2nd last..thn ni SPM..tnggi..kalah aku..cun igt dia ni abg aku...blkg dia yg x bapa clear 2..adk aku gak..bwh yg encem ni...yg kanak2 ceria lg 2 org 2..rhsia..hahahahahaha

ni close up pic adk aku yg x bapa nk nmpk td...golap..hehehehe

xpuas lagik ka??????????????nk tgk lagik pic kami......korg ni mmg tau..1 ckup dh la........tp xpa..seb bek aku ni dak bek..aku tnjuk la lg.....ni pic kami kat luaq umah lak.........

ni pic close up plak....

smbgn perjalann aku lepas gerak dr umah cun..korg tgu je la lps ni erk?aku nk karang lain plak...ni aku post dlu sbb da insan2 yg x sabo2 tgu aku nya post jmp dak cun ni....hehehehe




Wednesday, October 14, 2009

Hepatitis B

Virus Hepatitis B berjangkit melalui sentuhan dengan darah atau cecair badan yang tercemar. Ia adalah 100 kali lebih mudah dijangkiti daripada HIV. Penyakit boleh dikesan melalui ujian fungsi hati. Dalam kes-kes yang teruk, pesakit berhadapan dengan maut akibat kerosakan hati di mana sebahagian atau keseluruhan hati musnah. Penyakit hati yang kronik boleh membawa kepada cirrhosis dan barah hati, salah satu jenis barah yang paling kerap dihidapi di dunia.
Hepatitis ini merebak melalui jangkitan samada secara:-

a) Virus ini dapat masuk ke dalam badan melalui salur darah jika pesakit menerima darah tercemar.
b) Boleh merebak melalui jangkitan seks kerana ia boleh hadir dalam air mani.
c) Merebak daripada si ibu kepada anak yang dikandungnya kerana virus ini melalui dinding uri

Tanda-Tanda Jangkitan

Antara tanda-tanda atau keluhan mangsa adalah mual, muntah, cirit-birit, hilang selera makan, sakit kepala, kelemahan dan tidak suka pada rokok.

Kesan selepas satu atau dua minggu menyebabkan:-

mangsa kelihatan kekuningan
kencing gelap
najis keputihan
hati membengkak

Langkah Pencegahan

Secara pasif
Jangan tercucuk jarum yang tidak selamat
Jangan lakukan seks dengan pembawa virus Hepatitis B
Beri ubat kepada anak di dalam kandungan ibu yang mengidap hepatitis B itu dan melahirkan anak secara pembedahan

Secara aktif
Pelalian boleh didapati di klinik kerajaan dan swasta pada kadar bayaran yang murah
3 kali suntikan, selamat secara umumnya
dapatkan booster selepas 5 tahun

Tuesday, October 13, 2009

Trip Ke Terengganu Part II

tanggal 08.10.2009 (Khamis)

jam 0845 : msuk kja mcm besa..wat kja mcm besa...pulun la konon..xnk biaq bila mai kja byk nk kn stle....
jam 1300 : time lunch.aku mkn brt sbb tau blk kja msti xdak slera nya nk mkan.so mlnlak la nasik dgn bbrapa jnis lauk...hntam ja...jnj kyg.g pn kdai 2 mknn dia mmg murah gila
jam 1600 : kja dok usha jam ja.....xblh lmbt 1 mint pn.rugi..rsa lmbt ja jam dok gerak..adeii.apsal la lambt sgt jam dok gerak ni?cpt la.....nk blk.bju ku x siap lg ni..mcm mn nk bgaya sabtu ni!!!!!!!!!! huaaaaaaaaaaa tidakkkkkkkkkkkk
jam 1700 : yes!!!!!11 lg bapa mint ja.....brg2 dh stat kms.mja dh stat bersih....wt kja pn dh xdak feel.wt lmbt² ja.jnj siap la kan.....so sblm balik ni..tulis note la..nk bg amanat kat mmber.nt x la depa t kial2 kan.......bguih dak aku ni?bguih kan?ahakzzzzzz...(msuk bakul lak)
jam 1713 : pc dh siap off...kamra pn dah fully charge.....so dh blh ambk smpn.tkt lpa lak nt...xka psai 1 kes ptah blk...xpn..x bgambaq aku.rugi2.
jam 1715 : tgu lagi ka???xdak nya.dh pgg tombol pntu opis dh pn.....smpt la dok babai2 dgn kgkwn kat MO & YM.ahakz...dasat aku ni.kalah mcm nk p obersea ja gaya......mcm2 psnn aku dpt......tq sume mndoakn pjlnn ceq.......ahakz...
jam 1725 : aku slmt smpi umah hasil dr mrempit.....cpt x aku?ala.nseb bek umah dkt ja...klu x lmbt gak smpi.......apa lg.bju aku x siap....ambk jht la time 2...tp smpt la pecat 2dg & jaket.agak2 la nk jht pn....kang dok bkipas plak.nseb tnga time 2 dah full chrge.ahakz.......so smpi la ttsn akhir aku dok tekun jht......ganaz x?ganaz kn aku ni?sabo ja la dpt kwn mcm aku ni
jam 1930 : x stle lagik mnjht......nk x nk kn la p mndi.kang lmbt la..tpksa la jht kt blik nt.ahakz..nseb dh tgl skit...nk smbg lg.tp kn bebel.tkt lmbt...apa lg.spntas kilt aku lari p mndi...loqlaq gak aku ni sbnaq nya....yg btoi2 knl ja tau mcm mn aku ni.....hahahahahhaha.sabaq ja la.....
jam 2030 : aku dh kuaq umah la...bus koi 9.30.tp sbb mntk org tlg hntaq.kn la awai.sbb pkcik ni mata dia x bapa nk nmpk sgt mlm...2 yg awai..so dia blh bwak lmbt.....slmt skit la kan =)
jam 2130 : aku dh da dlm bus....5 min kmdian bus dh gerak....sok aku mula la pikiaq nk mmpi apa...ahakz.pas2 trus blayaq la.....sblm aku lpa.drebar bus ensemmmmm.muda lg 2!!!!!!!org klate....dan lg la aku dok ngorat @ ejas2..malu2 lak mamat 2..

Trip Ke Terengganu Part I

salam sume.msti korg dah jemu msuk umah aku ni.maklum la...N3 lmbt sgt..ni juz mcm nk kasi korg x bosan jengah blog aku la....pic aku xhbs upload lg..tp kat sni aku nk bgtau la srba skit post yg akn aku sebarkn kat sume... 1- artikle hari belepas 2 - artikle 1st day trip yg mn aku sgh jap kat kuantn sblm gerak ke kemaman 3- pas2 hari knvo 4- trip ke K.T.... so sementara korang nk bca post aku..korang layan la dlu blog yg len....

JANGAN MARAH NA!!!!!!

Tuesday, October 6, 2009

berita tergempar

kepada sume kenalan @ pmbaca blog ni..hari ni di Taman Haji Mohd Amin..da 1 peristiwa yg amat mngemparkan pnduduk d kawasan 2..tmasuk la aku yg tgl kat situ..kejadian ini berlaku pada malam jumaat besamaan 1 Oktober 2009 @ 12 Syawal...kisah nya psai tikar sejadah yg bentuk mcm org tgh duduk tahayat akhir..ini adalah gambar yang di ambil dr handphone...so korg layan ja la erk...xtau la sama ada ini mmg btol2 terjadi ataupn rekaan insan yg begelar manusia...korang sndiri la tentukan..layannnn