BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Wednesday, December 30, 2009

saat² terakhir & permulaan donia baru


yuhuuuuuuuuuuuuuu..........dah besawang umah aku ni..saja ja dtg nk updte...nk buang sawang2 yg pnuh ni.msti rnai rndu kat aku....japppppp..da ka yg rndu kt aku???/hmmmmmmmmmmmmm lantak la kalau xdak yg rindu...ada aku kesah???????mai nk cite pa yg dh jadik kat aku spnjg dh bgelar penanam anggur yg brjaya..ahakzzzzzzzz


18/12 - bsday aku...kn plak awal muharam...dok umah jala...gayut dgnorg..hahahahaha..mklmla freeee..tp nk gayut dgn kak ara x dpt..bkn x dpt...dia dmm,so xdpt agkt


19/12 - bsday mak ceq...kitorang xsmbt pn..sbb mcm xmeriah..ptg p kndri kwin dak opis aku..kwen dah dia,bru ja 21..aku??????ntah bila....



20/12 - dok lpk umah ja pn...ahakz layan melodi ja la


21/12 - ari isnn..bgn awai..mcm nk p kja lak...klu timeknkja..lmbt ja bgn..ahakz..xdak ganguan..tp bila mai ptg ja hp nonstop bnyik..tp jap ja..2x


22/12 - sprti aku jgka..dak 2 mc smlm..ptt dia x fon,arini bru fon..hahahaha...hbs gak btry aku..pdhal bru ja cas smlm...mn x..x smpi 5min fon ja......2 la..ari2 tnya pa nk tnya..jwb...xdak la..skrg?

23/12 - mcm smlm gak..aku kuaq cr brg2 dh..mn kn beli..beli la

24/12 - kn kcu lg..tp xpa..sbb psai nk wt gj..kang x dak gj lak aku..hahahahaha

25/12 - krsmas..

26/12 - tgkwyg..sherlock holmes......best..tp slow skit la

27/12 - dok umah..ptg jln2 cr brg lagik

28/12 - hp ku b'bnyi lagik..tp x dpt nk mlayan..sbb da kja urgent..dpt ank buah bru..spupu aku dpt bby gurl..spasang dh dia


29/12 - hp snyi sepi...sbb dak 2 mc..aku p opis claim...blk ja trus bawak mak p umah dia..stay umah dia smlm..aku sorg ja


30/12 - konon lps sbuh..nk blah awai la knon..podah...tghari gak..lps kms umah dia..siang ikan,msk..bru blk..pas2 kuaq dgn adk tgk wyg,sbb t'igt da tket wyg free..hehehehe...layan cite STORM WARIORS II...bes..tp las2 x bes sudahhhhhhhhhhhhh

31/12 - xtau lagik pa nk wt...huhuhuhu...tp plan aku.bgn pg nk kms umah,p ambk mak aku..nk p timing moto kasi bes..pas2 nk stle mn yg robak..ahakz..pas2 nk smbt thn bru..huhuhuhu


Friday, December 4, 2009

Umah OooooooooO Umah......

dah bsawang umah aku ni...dulu rjn sgt dok ngadap bnda alah ni..tp smnjak aku dah nk resgn,x dpt la nk layan sgt..hehehehehe


seperti mana N3 aku sblm ni aku kn la cr umah kan sbb utk aku x d sdiakn umah sbb aku pnh stdy kat UiTM..so kn la cr umah sewa.......so apa lagi kan..aku pn tnya2 la kat knkawan yg mn tau kot² da umah utk aku dok demi mnruskn ilmu...hehehehehe..cari pnya cari umah,ari isnin @ slasa cek x igt,da sorg kawan kita Nick dia LENGGANG..gang MO knai la sapa dia...Tq kak eni..jasa mu amat ceq kng..nnt dtg umah,smai bnjer..ahakz.....insyaallah umah 2 blh msuk,tp adk kak eni,iaitu kak ely msh dlm prbncgn,hope smua bjln dgn lncar........aminnnnnnnnnnn mudah mudahan




Wednesday, November 25, 2009

PeNaNtIaN mEmBaWa KeBaHgIaAn.....

berbulan² aku tunggu smpi dah jd btahun..finally aku dpt gak apa yg aku impikan...HAHAHA lawak kan..tp da org mngata kat aku gak la sbb ambk kptsn yg 1 ni...tapi ADA AKU KESAH????? lantak ampa la...aku x heran..yg pntg ni cita² aku..cuma skrg aku dok penin bab trnsprt..mntk tlg kat sdara mara skit nya ssh..siap da mntk cagaran..mksd aku..klu dia tlg aku,mak aku kn tlg dia jg bini dia bsalin./..da ka ptt..mcm x ikhlas kn????????? xpa la..insyaallah klu la aku dpt umah sewa dah..aku p awai skit agkut brg sndri..pas2 blk umah n nek tren @ bus ka p nnt..x la aku nk ssh kn sapa..sewa ja keta hntq brg..hbs cita..aku tau mak aku trasa dgn depa..tp nk wt mcm mn..2 anak2 ipaq dia ja..xleh nk kata gak la........INSYAALLAH UNTUK TATAPAN SUME KENGKAWAN AKU NAK SMBG STUDY KAT SRI ISKANDAR..DAFTAR 02012010...lawa kan date dia..aku suka...pada kak eni..tq byk sbb btungkus lumus carik umah kat ceq...nnt ceq blnja mkn na..


Tuesday, November 10, 2009

SELAMAT ULANG TAHUN KE 48 BAPAK


Assalamualaikum sume kengkawan yang menjengah...arini ari selasa bersamaan 10 NOVEMBER 2009 yang mana pada tarikh ni 48 tahun yang lepas,seorang bayi lelaki hasil perkahwinan Ismail bin Said & Che Su binti Abd Rahman. Bayi tersebut di namakan NOOR ALAM BIN ISMAIL yang mana merupakan AYAH. Hari ini hari selasa,2 tahun selepas dia pergi dari hidup aku dan keluarga buat selama²nya pada hari SELASA jugak...hari ini sekiranya ARWAH masih hidup,umo dia dah 48 tahun..muda rasa nya dia pergi tinggalkan aku...

bapak,along rasa rindu sangat kat bapak...hari² along bdoa agar dapat jumpa bapak, x kisah la mcm mn skali pun. tapi along tau,kali terakhir kita sembang bapak da pesan kat along. nanti habis belajaq, jaga adik2,jaga mak...sekarang along dah wat pa yg bapak suruh..tapi bapak tau kan yang adik² x nk dengar ckp along....dari dulu lagi,mn pnh depa dengaq ckp along,mak pa la lagik..along pnh bawak diri kejap..tp bapak pn tau kn along slalu p mana...bapak ja tau along macam mn...

along mintak maaf,along x dak niat nk nk sush kn bapak slama ni,along mmg syg bapak..xdak org yg blh gnti tmpt bapak & mak.... Along xkn maaf kan org yang buat kat bapak smpi kami khlgn bapak 2 thn lps...along akn tnggu smpi depa datg mlutut mntak maaf..along tau hdup depa x pnh senag lps bapak xdak..along tgk depa makin ssh..anak2 depa makin wt prngau..mcm2 kes..da 'dia' dtg buat baik kat umah...along layan ja..tp utk maafkn blm tiba masa

along doa kan bapak aman di sana..moga roh bapak tenteram di sana..moga d tmptkan di sisi Org2 yag soleh

Monday, November 9, 2009

Hepi Burfday CuN

ceq nak wish besday kat sorg kwn ceq ni..dia smbt bsday dia pd tngal 08/11/09 (semalam)..ceq doakan semoga CUN sihat slalu,murah rezki,moga di pnjgkn umo & bebhgia bsama² kluarga trcnta hingga akhir hayat...hnya ucapan ja ceq mampu nk bg..nk kasi hadiah...jauh sgt..tkt klu pos..ilanh lak..posmen ambk..ahakz...so ni ja la yg mmpu ceq bagik.....

nak tau apa da dlm kotak hadiah ni?????? sperti hadiah yg d mntak cun...ni la hadiah dia..2 sbb x leh pos..kang posmen ambk..ahakz

ni la hdiah nya........kek coklat..ok cun..smai dh bg kan...ni pn kira ok la kan..nk real nya,jmpt la mai kat umah smai erk???????? =)

mesti korang ttnya sapa la dak cun ni kan?ni la pic tuan empunya diri....yg pkai bju kurung 2..bkn yg pkai tudg itam 2...kena la kn dgn nama dia CUN..mmg cun giler.....

ONCE AGAIN.....HAPPY BURFDAY 2 U CUN,I GLAD & LUCKY 2 HAVE FREN WHO IS SO NICE LIKE U....

Friday, November 6, 2009

*xdak tajuk lagik* part II

“An,jom kita g main bola nak x? dah lama ko join kitorang main.’
“tak nak la aku.korang asyik kalah ja.bila aku bagi strategi cantik nya,tak nak ikut.malas la aku.
“Takkan dah tak sudi kot nak main dengan kami ni?aku tau la,kami tak standing team Adam”

Gulp!!!! Kenapa la mangkuk ni mesti sebut nama mamat sekor tu!!

“oit!! Apsal ko diam ja ni?macam mana?nak join kami ke tak ni?jom la.ko je la haapan team kami sekarang ni.”
“Sori la,bukan aku tak nak,aku nak sangat,tapi aku kena ikut ayah aku la”

'nak mampus,kalau aku join depa ni,kantoi la aku’ desis An dalam hati.

“tak pa,biar aku ja yang ganti dak An ni.”

‘perghh!! Memang mamat ni penyelamat aku toi la

“betoi ka ni Akim? Ko tak kisah ka join team aku?”
“yela. Tak nak xpa,tawaran dating sekali ja. Betoi x An?” sambil mata di kenyitkan kearah

‘sawan pa mamat ni sekor’

“btoi tu Johan,biar Akim ni ja la yang gantikan tempat aku. Dia ni pun apa kurang nya.tendangan dia,dasyat. Kalah David Becham pemain kesayangan ko tu”. An meyakinkan Johan.
“yelah. Yelah. Aku pecaya la cakap kau tu. Okay Akim,jumpa kat padang pukul 5 nanti. Janagan lambat macam dak An ni plak”
“amboi Johan. Sempat lagi ko kutuk aku erk. Nak kena pnumbuk sulung aku la 2”

Akim dan Johan masing-masing melampiaskan ketawa melihat An yang menunjukkan penumbuknya.

"tak pa.korang tunggu la.ada ubi ada batas.” Terus masuk ke dalam rumah.
“ko tengok tu Johan, macam pompuan ja dia.suka sangat merajuk”

'eh, mamat ni.demam ka dia’ bisik hati Johan

“ok la Johan.jumpa petang nanti kat Aku nak ke kedai kejap, beli barang untuk mak aku”

********

Thursday, November 5, 2009

rAsA BeRsaLaH yAnG aMaT P II

smlm aku da post pai tjuk ni kan?ni kira smbgn cite la...ptg pas blk kja bru la aku dpt hbgi dgn insan tersebut.....aku skit nya sopan sntun la msg dia..klu x haram la nk sopan mcm 2..nk pjuk kn la jd bdk baik kan?kan?klu x mcm nk mkn pjukan aku..ahakz..sbnaq nya aku bkn pndi pjuk..jnuh gak la aku dok mngarang ayat..kena la..kang xpsai lagi pnjg rajuk dia..aku gak yg parah nnt...hehehehehehhe

so mlm smlm...misi aku bmula la..aku mula dgn Bismillah..aku taip msg...tup tap tup tap..dok tgu msg dia ni...1 mnit xdak lg..tgu lagik...5 minit dh..xdk lagik..xpa..'sabaq...ang nk pjuk dia ni..bkn dia pjuk ang'...kn la pjuk ati sndri..kang x tpjuk insan ni kang..ahakz....

tiba².........

hp ku berbunyik ring²...ahakz...dgn wajah yg tsnyum..aku pn pa lagik...kmbg stalam la..jalan gak pjukn rayu aku..ahakz...so pas2 smbg2 la kn..

aku : marah ka?
dia : marah?psai pa plak?
aku : psai smlm la..pa lagik
dia : ooo...xla,mn da mrh..isau ja..
aku : sori la,igt nk mlawak ja...pas2 tlelap..sori
dia : xpa..x kesah pn

pas2 kami smbg lama giler..mklm la...free kol..maxis bg..bsday dia kata kn..ahakz....



TAMAT...........

Wednesday, November 4, 2009

rAsA BeRsaLaH yAnG aMaT

mcm ni...aku igt juz nk bgurau ja dgn sorg insan ni...tp last² aku plak yg jd pesalah...xsngja la...msti x fhm kan?meh nk cite skit...

dlm koi 10 lbh ni aku da la msg dgn sorg insan,kira habis cite TARI TIRANA la.........msg pnya msg da la 1 msg yg dia send kat aku ni salah ayat..so aku query dh la..kn plak dok msg dgn dia aku nya mata mmg dh stat stim dh..kn plak mmg dh bes dok baring smbil dgq lagu slow motion...lagi la rs mcm kn dodoi..tgu pnya tgu dia x bls la jgak..tup2 aku tlelap dh la..msg dia pn awai pg td bru aku baca...byk siot msg dia..mskol x pyah ckp la kn...bila baca msg dia rs aku ni mcm jht sgt la..dh la arini BESDAY dia..adeiiiiiiiii..lagik la rs bsalah...dia kata dia rsu bila aku x msg,dah 2 JUJUR PUN KENA HUKUMAN,KLU X JUJUR MCM MN LA AGK NYA...mak aihhhhh seram bulu ketiak dh time 2.....

so dgn mata yg x bapa nk nmpk dgn jels trus aku fon 3x x jwb..tut tut msg aku bnyik..
dia : napa?
aku : npa x jwb fon?
dia : ngntuk
aku : xpa la..p la tido..org mntk maaf la..niat nk gurau je..tgu msg smpi tlelap..ni bru bc..sori & hepi bsday

pas 2 aku tgu la msg dia kot2 la ada kn..xmsuk lagik..aku g toilet..wuduk..msuk blik..xdak lagik...solat dlu la...pas2 tgk xdak lagik...frust la gak..rs bsalah mmbuak2...aku stle iron bju,mndi dll msuk cek hp...YES!!! da msg..dgn pnts aku buka tgk.......HAMPA gak la...org len yg msg aku...pas2 ntah bpa msg aku ckp sori...

arghhhhhhhhhhhhhhh.........

Tuesday, November 3, 2009

aRiNi PuNyEr MoOd...

Aku Wanita Biasa - Krisdayanti

video

Aku ini wanita biasa
Bisa sakit luka karena cinta
Dingin sepi kerap menyapa
Air mata jatuh lukisan raga

Kadang ku kuat setegar karang
Kadang ku rapuh lemah liar merana

[chorus1]
Maafkan aku bila hasratku keliru
Sulut gairah jiwamu
Ku yang dosakan cinta kekasih

Maafkan aku bila hasratku keliru
Sulut gairah jiwamu
Ku yang dosakan cinta kekasih hatiku

Kekasih hatiku maafkan aku
Aku wanita biasa

Dingin sepi kerap menyapa
Air mata jatuh lukisan raga

Kadang ku kuat setegar karang
Kadang ku rapuh lemah liar merana

[chorus2]
Maafkan aku bila hasratku keliru
Sulut gairah jiwamu
Ku yang dosakan cinta kekasih

Maafkan aku bila hasratku keliru
Sulut gairah jiwamu
Ku yang dosakan cinta kekasih
Hatiku… maafkan aku..

Thursday, October 29, 2009

Faizal Tahir - BENCINTA



video


Benarkan ku ‘tuk berbicara…
Bicara terus ke hati mu.. Hati mu..
Hati yang penuh rasa ragu
Jangan terus pergi
Tanpa mendengar ku
Mungkin mudah
Untuk kau terus berlalu
Nanti dulu
Berikanlah waktu
Untuk aku, untuk kamu
Ingatkah lagi waktu kau bersama ku
Kaku aku melihat mu
Lidah kelu sedangkan aku
Mahu kau tahu
Aku cinta pada mu
Benci pada mu
Cinta pada mu
Ke tepi lihat ku berlalu
Pasti itu yang terbaik untuk ku
Tiada lagi mahu ku tahu
Tentang hidup kamu
Tentang mati kamu
Aku tahu
Engkau tahu apa yang mata ku tahu
Apa yang kau tunggu
Mahu aku buka pintu?
Ingatkah lagi waktu kau bersama ku
Kaku aku melihat mu
Sedang aku mahu kau tahu
Dengar kata ku
Aku cinta pada mu
Benci pada mu
Cinta pada mu
Sakitnya aku
Membenci kamu
Sakit lagi mencintai mu
Dan aku pergi
Tapi kembali
Benci aku mencintai diri mu
Ku benci… Kamu
Ku cinta… Kamu

Wednesday, October 28, 2009

*xdak tajuk lagik*

Loceng berbunyi…persekolahan pada hari itu tamat..murid2 sekolah men sri mutiara mula beransur mninggalkan kawasan sekolah..dari jauh dua orang sahabat berjalan beriringan.
‘Adam ptg nt jadi tak nk ulang kaji?’

‘alamak aku lupa la kita nk ulangkaji sama-sama..sori la..aku dah ada janji la degan orang’

‘ko ni mmg tau..x pernah ingat..kalau bab dating laju ja erk..nk kluaq dengsn sapa plak arini?’
‘arini aku dating dengan budak baru..ala..budak sekolah sebelah ni..lawa siot..’

‘ikt suka ko la..nanti kalau result ko teruk jangan plak nak datang cari aku nak study sama-sama..kang jadi macam ni lagi..tak boleh pakai ang ni’

Adam tersenyum mendengar kata-kata sahabatnya itu..apa yang di katakan memang benar..itulah yang terjadi setiap kali mendapat keputusan peperiksaan..smua orang tahu yang sahabatnya itu pelajar harapan sekolah..sering mndpt kptsn yang cemerlang..

‘ok..ok..aku janji,petang esok kita belajar sama-sama..kali ni aku tak lupa..jangan la marah erk..’

‘aku tak marah pun..sebab aku tau sangat perangai ko nan satu ni…'


* * * * * *

‘assalamualaikum…mak..orang dah balik ni..’ mana mak aku ni..pintu tak kunci..tengaga..msuk dek pencuri baru tau..
Prapp..bunyi ranting dipijak membuat An terdiam..sunyi..An mencari sesuatu dalam beg skolah..

‘haah’

Dengan pantas An menyembur air lada ke muka insan di belakangnya.

‘arghhhh..!!pedih nya..aku la An..’

‘Ya Allah Akim..sori la..aku ingat penyagak tadi..lagipun sapa suh ko datang sergah aku macam tu..takut aku tau..’

‘ko yang macam jantan pun penakut gak ka?’

‘besa la kawan..sapa yang tak takut,aku ni bujang lagi tau.kang tak sempat kahwin kena bunhuh dengan penjenayah plak'

Masing-masing melampiaskan ketawa. Tanpa disedari,sepasang mata memerhati aksi dengan amarah.

‘Arghhhhhhhhhhhhhhhh!!!!!!! Sampai hati kau. Tunggu ko akim, aku akan buat perhitungan dengan ko. Bila masanya tiba, baru ko tau sapa aku!!!’ dia trus berlalu dari situ

* * * * * *

Sunday, October 25, 2009

Beyonce postpones Malaysia concert amid protests

KUALA LUMPUR, Malaysia (Reuters) - Beyonce has postponed a planned concert in Malaysia after the nation's opposition Islamist party raised concerns about her performance, citing moral issues, concert organizers said.

Foreign acts often draw protests by the Pan-Malaysian Islamic Party (PAS), whose youth wing forced Beyonce to cancel her 2007 concert in the mainly Muslim nation of 27 million people.

Malaysian entertainment company Marctensia said in a statement on its website that the Beyonce "I am ..." concert, planned for October 25 as part of her world tour, would be postponed to a date yet to be announced.

"The postponement is solely (the) decision of the artist and has nothing to do with other external reasons," the concert organizers said in the statement.

No further reason was given. Marctensia said a new date for the concert would be announced "shortly" and a statement from Beyonce's management would be released later this week.

The youth wing of PAS sought last year to prevent Canadian singer Avril Lavigne from performing in Malaysia.

Earlier this month, Malaysia initially banned Muslims from attending a concert by U.S. hip-hop band Black Eyed Peas, which was sponsored by Guinness, one of the brands owned by the world's biggest spirits group, Diageo.

The ban was reversed, but a senior official said it was up to each individual's "better judgment" whether to attend the event.

Malaysia's image as a moderate Muslim country was hit when a woman caught drinking beer recently was sentenced to be caned.

Monday, October 19, 2009

Trip Ke Terengganu Part V

tanggal 10.10.09

awai pg dah kn bgun.......mklm la..koi 8.30 parents dh kn msuk dwn..adk aku lak koi 8 dh kn lpor dri..kang x blh msuk dewan la plak kn..rugi la x dpt tgk nek pnts.....=) nk d jadi kn cite ank truna lak bgn lambt..mau xmau..adk aku kn la p dlu..kami yg len p kmdian..nseb bek la aku tau jln..klu x..pkai sst la...mau aku xtau..aku ikt dia p lthn...ni antara pic ari knvo demikian


aksi adk den bsiap dpn crmin sblm p konbo..

ni la tmpt knvo nya...

ni latar blkg pntas konbo...wlu smple tp bkna utk stdnt2 ni

ni detik2 yg aku x nmpk ms konbo aku..mak aku mnitiskn air mata saat nama adk aku d pgel kat atas pntas...sayu kjap aku time 2 tgk mak aku

ni plak antra pic lps mjlis..layan ja la gamabaq-gambaq ni.....=)









ni plak pic aku dgn my sis....dia sorg ja adk pompua yg aku da..gadoh pn dgn dia..kngc citer pn dgn dia...pndek kta sume bnda share dgn minah ni la....layan je la erk....






stle ja mjlis konbo adk aku..kami bgerak pntas mnggalkn KEMAMAN mnuju ke KUALA TERENGGANU.......pjlnn mgmbil masa hmpir 3jam gak la.......smpi ja kat KT trus beli tiket blk..tkt hbs la plak nt..mklm la..ari ahd nya tics kn...pas2 trus cek in otel...'Hotel Indah'...nama ja indah..tp x mcm rupa..tp nk wt mcm mn,2 ja yg ada..tp klu korg nk p tganu..ambk otel kat pasar payang...so mlm 2 lps diner trus lelap la..sbb sok pg nk jenjalan lak.....=)

tanggal 11.10.09

bgn ja pagi 2 sume pakat siap2 nk g jenjalan...fes kami p kat Dataran Shahbandar......pas2 usha2 kat area Dataran.......kami gerak p kat pasar yg femes kat KT......Pasar Payang!!!!



ni la pic yg aku ambk ms kat Dataran....cdang nk ambk bus kayu..tp xdak lak yg lalu lalang..malu kot aku nk ambk pic depa.....hmmmmm xpa la.xdak rezki la 2 kan......mak & adk2 aku p dlu kat pasar.....aku ja lpk kat Dataran lama2 skit...mghayati keindahan alam smlajadi la konon......hehehehehehe......

ni la pasar payang......aku shoping kat dlm ni.ramabng gak la bjik mata tgk..kn plak msa aku p ni..da lelong.kain sutra lg 2!!!!!!! mak aih,tgugat gak la iman aku time 2.nseb kwn aku fon...klu x mau aku lupa oder depa ni......so dgn muka mcm cencurut..aku blah dr kdai 2.....korg pn tau kn..klu p tganu x sah klu x beli kopok leko.....perghhhhhhhhh..berplastik2 aku tapau ari2.....aku nya saj da 8 beg..xmsuk kwn2 yg oder lagik...yg rebus la..yg kering la.....mcm nk blk png bniaga pn da gak rupa aku time 2....... nseb la nek bus..klu trnsport sndri mau pnuh lg tgn2 aku.........



Friday, October 16, 2009

Trip Ke Terengganu Part IV


tanggal 09.10.09 (part 2)

lps ja cun hantaq aku kat Stesen Bas Benteng....aku trus dok usha2 bas yg nk bawak kami be 4 ke kemaman....aku x pndg blkg aku...usha kat dpn mata ja...pas2 rs ampeh la...bus xdak..igt nk cr tmpt duduk..skali bl kaleh ja.....teng teng teng....bus 'SIHAT' wrna merah puteh dah da...btoi2 blkg aku......ampeh toi..mak aku sengeh ja..bkn nk bgtau awai2...huhuhuhuhu...sabaq ja la..

then nek la bus 2 smpi ke KEMAMAN...nek ja bus 2...aku pa lg..ambk port tepi tgkp..nk tgk enviroment...so klu pas ni sapa2 nek bus dgn aku..aku cop siap2 tgkp erk...!!! jgn sapa2 brani ambk tmpt kt tgkp!!! hehehehehehe. pjlnn ke KEMAMAN ambk masa dlm 2 jam lbih gak la..kematu gak la juboq aku ni..ahakz..mau x....kj duduk ja...mau x kmatu...

dlm pjlnn 2..aku mlalui pinggiran lautan.cewah ayat....blh rosak bhasa aku mcm ni..lantak la..jnj aku hepi..wah wah wah.....bdk2 PMR pn nek bus yg sama..bru hbs paper rs nya...tgk muka hepi ja.leh jwb la 2 kn......aku dlu mcm depa gak..blh jwb snyum x igt donia.......

smpi ja kat Stesen Bas Kemaman 2.aku tgu la adk aku..lmbt gila dia nk mai...fon tnya..kata xdak trnsport nk mai..mntk tlg kwn..tp lmbt skit..adk aku pa lg..hangin la 1 badan..huhuhuhu aku gak yg cool...mau x cool..aku p lpk kat tepi sungai....luas gak.......mula2 igt tasik kat situ... ni la antara pic yg aku ambk kat situ...


ni la kwsn psekitrn stesen bas kemaman...hmmmmm ni tepi kdai mkn aku ambk pic........so smntra 2 aku layan la nvel aku bwk 2..x la boring sgt....tng ja dok tepi ni......tp da lak mamat mn ntah dok lpk situ.smcm ja aku tgk....tgu lg klu mau jd pa2...aku blah la...mak & adk2 aku p mkn plak..lapaq kot..yela..dh tghari..aku tgu ja situ...tkt adk aku yg gurl 2 smpi........

dlm koi 12 gak la adk aku smpi..pas sume dh kmpul kat situ..kami gerak la ke dstinasi seterusnya..apa lagik..tmpt tgl kami la.....so bjln la kami.igt dekat ja.tp ok la kn..bsenam..mklm la..aku ni kn tmbun sgt....ahakz..so ni la pndgn luaq hotel aku.......


sori la.xdak pic dlm blik..sbb sume kpntn...msuk blik ja.smua pakat landing atas katil.....blik dia ok sgt.luas gak la bsesuain dgn byrn la.....nk lg bsaq pn da..tp kami 5 org ja.kira ok la bsaq 2....MARJAN HOTEL nama dia.....so sapa mai KEMAMAN blh la stay sni..aku rekomen kat ampa.....dkt dgn kmudahn..nk shoping?nk mkn?nk p bank?hospital??????????smua dekta ja..smua x smpi 100meter pjlnn.....ok la kn????

mlm lak...kami mkn2.best nya.tgh mlm klaparn la.aku kuaq tgh mlm cr 7E.beli maggi...pas2 kcu mamat yg jg kaunter hotel mntk aiq panaz....sian dia 3x sush dia...jgn mrh na.tp service mmg bguih...x nyesal...astro pn da...wi fi pn da...

k la.time 2 sleep....prut dh knyg.nt aku smbg lg erk?tata titi tutu.......muah muah

Thursday, October 15, 2009

Trip Ke Terengganu Part III

tanggal 09.10.09

tepat jam 0600 aku smpi la ke destinasi pertama aku...KUANTAN..time aku celik mata..aku nmpk 1 papan tnda tulis 'KUANTAN BANDAR DALAM TAMAN'..... aku t'konpius la kjap kn..ahakz..igtkn aku mamai la time 2....pas2 aku dh x lena dh..tgu nk smpi stesen bus ja ni..x sabo rasa nya.mklmla ni kira fes time gak la aku jejak kaki kat KUANTAN ni & plg nebes skali aku fes time nk jmp mmber maya aku ni...mmber maya kat MO..dak CUN nama dia..=) so pas smpi ja kat stesen bus koi 0600 trus aku ambk fon dail no dak cun ni...mamai g dak cun 2 ms aku fon yela..awai pg 2!!! dh kn kcu...MINTAK MAAP cun kcu cun pg2 buta ari2...hehehehehe...so smntra aku tgu CUN smpi..aku g la toilet...wt2 pa yg ptt..mklm la..spnjg dlm bus lena ja kja aku..xkn nk srebeh mcm 2 jmp mmber kn?kang xpsai dia halau ja aku ahakz....nk kata lama x alam la gak...30mins lps 2..btemu la 2 insan yg x pnh jmp ni kat stesen bas MAKMUR...btapa kaget nya aku tgk dak CUN.......mmg kna la dgn nama dia......memang cun giler 2!!!!!!!! nseb la aku ni pompuan..klu x siap kn ngort dh dia 2...ahakz...

pas sesi cium2..salam2 d pg jemaat yg serba snyi n shadu 2...cun pn agkut la ku dan ahli fmly aku dgn keta dia ke umah...umah dia jauh pn..kt BESERAH JA...bukan beserah kat takdir tau... BERSERAH..nama tmpt 2...hehehehehehe......so, sblm smpi umah sngah la kjap kat gerai beli bekpes....beli nasik lmk,pulut udg,kuih lapis & tpug talam klu x slh...cun xmkn ns lmk..bhun je dia sapu pg 2....cntik ooo umah dia..tp xdpt klulusn & cop mohor..so x leh nk publish la bntuk umah dia..ahakz...mntk ampun na gang...tp klu da nk mntk diam2..blh la buz ceq..hahahahahaha........so smbl mkn 2 aku ambk ksmptn la ramah tamah dgn dak MO sorg ni...so skit byk da la bnda bru yg aku tau dr dia ni..hehehehehe....tik tok tik tok..masa gerak cpt sgt..rs mcm bru ja 5 mnt smpi umah dia dh nk gerak ke kemaman...tp sblm nk gerak 2..smpt la aku posing2 dgn CUN...ni la hasil posing kami......

ni posing kat dlm umah.kat area ruang tamu

yg ensem pndg kamera ni adk aku tau..kang igt balak lak..dia 2nd last..thn ni SPM..tnggi..kalah aku..cun igt dia ni abg aku...blkg dia yg x bapa clear 2..adk aku gak..bwh yg encem ni...yg kanak2 ceria lg 2 org 2..rhsia..hahahahahaha

ni close up pic adk aku yg x bapa nk nmpk td...golap..hehehehe

xpuas lagik ka??????????????nk tgk lagik pic kami......korg ni mmg tau..1 ckup dh la........tp xpa..seb bek aku ni dak bek..aku tnjuk la lg.....ni pic kami kat luaq umah lak.........

ni pic close up plak....

smbgn perjalann aku lepas gerak dr umah cun..korg tgu je la lps ni erk?aku nk karang lain plak...ni aku post dlu sbb da insan2 yg x sabo2 tgu aku nya post jmp dak cun ni....hehehehe




Wednesday, October 14, 2009

Hepatitis B

Virus Hepatitis B berjangkit melalui sentuhan dengan darah atau cecair badan yang tercemar. Ia adalah 100 kali lebih mudah dijangkiti daripada HIV. Penyakit boleh dikesan melalui ujian fungsi hati. Dalam kes-kes yang teruk, pesakit berhadapan dengan maut akibat kerosakan hati di mana sebahagian atau keseluruhan hati musnah. Penyakit hati yang kronik boleh membawa kepada cirrhosis dan barah hati, salah satu jenis barah yang paling kerap dihidapi di dunia.
Hepatitis ini merebak melalui jangkitan samada secara:-

a) Virus ini dapat masuk ke dalam badan melalui salur darah jika pesakit menerima darah tercemar.
b) Boleh merebak melalui jangkitan seks kerana ia boleh hadir dalam air mani.
c) Merebak daripada si ibu kepada anak yang dikandungnya kerana virus ini melalui dinding uri

Tanda-Tanda Jangkitan

Antara tanda-tanda atau keluhan mangsa adalah mual, muntah, cirit-birit, hilang selera makan, sakit kepala, kelemahan dan tidak suka pada rokok.

Kesan selepas satu atau dua minggu menyebabkan:-

mangsa kelihatan kekuningan
kencing gelap
najis keputihan
hati membengkak

Langkah Pencegahan

Secara pasif
Jangan tercucuk jarum yang tidak selamat
Jangan lakukan seks dengan pembawa virus Hepatitis B
Beri ubat kepada anak di dalam kandungan ibu yang mengidap hepatitis B itu dan melahirkan anak secara pembedahan

Secara aktif
Pelalian boleh didapati di klinik kerajaan dan swasta pada kadar bayaran yang murah
3 kali suntikan, selamat secara umumnya
dapatkan booster selepas 5 tahun

Tuesday, October 13, 2009

Trip Ke Terengganu Part II

tanggal 08.10.2009 (Khamis)

jam 0845 : msuk kja mcm besa..wat kja mcm besa...pulun la konon..xnk biaq bila mai kja byk nk kn stle....
jam 1300 : time lunch.aku mkn brt sbb tau blk kja msti xdak slera nya nk mkan.so mlnlak la nasik dgn bbrapa jnis lauk...hntam ja...jnj kyg.g pn kdai 2 mknn dia mmg murah gila
jam 1600 : kja dok usha jam ja.....xblh lmbt 1 mint pn.rugi..rsa lmbt ja jam dok gerak..adeii.apsal la lambt sgt jam dok gerak ni?cpt la.....nk blk.bju ku x siap lg ni..mcm mn nk bgaya sabtu ni!!!!!!!!!! huaaaaaaaaaaa tidakkkkkkkkkkkk
jam 1700 : yes!!!!!11 lg bapa mint ja.....brg2 dh stat kms.mja dh stat bersih....wt kja pn dh xdak feel.wt lmbt² ja.jnj siap la kan.....so sblm balik ni..tulis note la..nk bg amanat kat mmber.nt x la depa t kial2 kan.......bguih dak aku ni?bguih kan?ahakzzzzzz...(msuk bakul lak)
jam 1713 : pc dh siap off...kamra pn dah fully charge.....so dh blh ambk smpn.tkt lpa lak nt...xka psai 1 kes ptah blk...xpn..x bgambaq aku.rugi2.
jam 1715 : tgu lagi ka???xdak nya.dh pgg tombol pntu opis dh pn.....smpt la dok babai2 dgn kgkwn kat MO & YM.ahakz...dasat aku ni.kalah mcm nk p obersea ja gaya......mcm2 psnn aku dpt......tq sume mndoakn pjlnn ceq.......ahakz...
jam 1725 : aku slmt smpi umah hasil dr mrempit.....cpt x aku?ala.nseb bek umah dkt ja...klu x lmbt gak smpi.......apa lg.bju aku x siap....ambk jht la time 2...tp smpt la pecat 2dg & jaket.agak2 la nk jht pn....kang dok bkipas plak.nseb tnga time 2 dah full chrge.ahakz.......so smpi la ttsn akhir aku dok tekun jht......ganaz x?ganaz kn aku ni?sabo ja la dpt kwn mcm aku ni
jam 1930 : x stle lagik mnjht......nk x nk kn la p mndi.kang lmbt la..tpksa la jht kt blik nt.ahakz..nseb dh tgl skit...nk smbg lg.tp kn bebel.tkt lmbt...apa lg.spntas kilt aku lari p mndi...loqlaq gak aku ni sbnaq nya....yg btoi2 knl ja tau mcm mn aku ni.....hahahahahhaha.sabaq ja la.....
jam 2030 : aku dh kuaq umah la...bus koi 9.30.tp sbb mntk org tlg hntaq.kn la awai.sbb pkcik ni mata dia x bapa nk nmpk sgt mlm...2 yg awai..so dia blh bwak lmbt.....slmt skit la kan =)
jam 2130 : aku dh da dlm bus....5 min kmdian bus dh gerak....sok aku mula la pikiaq nk mmpi apa...ahakz.pas2 trus blayaq la.....sblm aku lpa.drebar bus ensemmmmm.muda lg 2!!!!!!!org klate....dan lg la aku dok ngorat @ ejas2..malu2 lak mamat 2..

Trip Ke Terengganu Part I

salam sume.msti korg dah jemu msuk umah aku ni.maklum la...N3 lmbt sgt..ni juz mcm nk kasi korg x bosan jengah blog aku la....pic aku xhbs upload lg..tp kat sni aku nk bgtau la srba skit post yg akn aku sebarkn kat sume... 1- artikle hari belepas 2 - artikle 1st day trip yg mn aku sgh jap kat kuantn sblm gerak ke kemaman 3- pas2 hari knvo 4- trip ke K.T.... so sementara korang nk bca post aku..korang layan la dlu blog yg len....

JANGAN MARAH NA!!!!!!

Tuesday, October 6, 2009

berita tergempar

kepada sume kenalan @ pmbaca blog ni..hari ni di Taman Haji Mohd Amin..da 1 peristiwa yg amat mngemparkan pnduduk d kawasan 2..tmasuk la aku yg tgl kat situ..kejadian ini berlaku pada malam jumaat besamaan 1 Oktober 2009 @ 12 Syawal...kisah nya psai tikar sejadah yg bentuk mcm org tgh duduk tahayat akhir..ini adalah gambar yang di ambil dr handphone...so korg layan ja la erk...xtau la sama ada ini mmg btol2 terjadi ataupn rekaan insan yg begelar manusia...korang sndiri la tentukan..layannnn